A ascensão das Plantas Alimentícias Não Convencionais (Panc) na Gastronomia brasileira (2014-2021): reflexões a partir da projeção midiática em reality shows
Keywords:
Non-Conventional Food Plants, Brazilian gastronomy, Sustentability, Reality showsAbstract
The Non-Conventional Food Plants are becoming more popular in Brazilian Gastronomy. They have an important role in the increased interest in sustainable systems and in the demands for higher quality products and fair trade. Based on a literature review and qualitative analysis, we studied the rise of Non-Conventional Food Plants in Gastronomy between 2014 and 2021, a moment of intense media dissemination for Gastronomy in Brazil, demonstrated here by reality shows. For this, we considered factors as the raise of political and social visibility of Gastronomy and the dialogue between the Gastronomy interests and external demands.
Downloads
References
AGUIAR, Diana. Dossiê Crítico da Logística da Soja: em defesa de alternativas à cadeia monocultural. Rio de Janeiro: Fase, 2021.
ALTIERI, Miguel. Agroecologia: a dinâmica produtiva da agricultura sustentável. 4 ed. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2004.
ALVES, José Eustáquio Diniz. A polêmica Malthus versus Condorcet reavaliada à luz da transição demográfica. Rio de Janeiro: IBGE, 2002. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv1642.pdf. Acesso em: 20 nov. 2022.
BIROCHI, Renê; ROVER, Oscar José; SCHULTZ, Glauco. O movimento Slow Food e os sistemas agroalimentares brasileiros. In: BIROCHI, Renê; ROVER, Oscar José; SCHULTZ, Glauco (Orgs.). Alimentos bons, limpos e justos da Agricultura Familiar brasileira. Florianópolis: Letras Contemporâneas, 2019. p. 11-24.
BOURDIEU, Pierre. A distinção: crítica social do julgamento. São Paulo: Edusp; Porto Alegre: Zouk, 2007.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Manual de Hortaliças não Convencionais. Brasília, Mapa: 2010. Disponível em: https://repositorio-dspace.agricultura.gov.br/handle/1/1318. Acesso em: 16 nov. 2024.
BUENO, Maria Lúcia. De cozinheiro a chef: de artesão a produtor intelectual. Gastronomia, tradições culturais brasileiras e estilos de vida na globalização cultural. Anais do 38o Encontro Anual da Anpocs. p.1-20. Caxambu, Minas Gerais, 2014.
BUENO, Maria Lúcia. Da gastronomia francesa à gastronomia global: hibridismos e identidades inventadas. Caderno CRH. v. 29, n. 78, p. 443-462, set./dez. 2016.
CASEMIRO, Ítalo de Paula; VENDRAMINI, Ana Lúcia do Amaral. 10 Anos de Panc (Plantas Alimentícias Não Convencionais): Análise e tendências sobre o tema. Alimentos: Ciência, Tecnologia e Meio Ambiente. IFRJ, v. 2, n. 3, p. 44-93. Rio de Janeiro, 2021. Disponível em: https://revistascientificas.ifrj.edu.br/index.php/alimentos/article/view/1867. Acesso em: 20 abr. 2023.
CONAB – COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Produção de grãos é estimada em 272,5 milhões de toneladas com clima favorável para as culturas de 2a safra. Brasil, 7 jun. 2022. Disponível em: https://www.conab.gov.br/ultimas-noticias/4684-producao-de-graos-e-estimada-em-272-5-milhoes-de-toneladas-com-clima-favoravel-para-as-culturas-de-2-safra. Acesso em: 15 jul. 2022.
DAROLT, Moacir Roberto et al. Redes alimentares alternativas e novas relações produção-consumo na França e no Brasil. Ambiente & Sociedade. v. XIX, n. 2, p. 1-22, abr./jun., 2016.
DROUARD, Alain. Chefs, gourmets e gourmands: a cozinha francesa nos séculos XIX e XX. In: FREEDMAN, Paul (Org.). A história do sabor. São Paulo: Senac, 2009, p. 263-299.
DURHAM, Eunice Ribeiro (Org.). A caminho da cidade: a vida rural e a migração para São Paulo. São Paulo: Perspectiva, 1973.
ESCOLA Laurent Suadeau. Fazendo história. Disponível em: https://www.laurent.com.br/home/pag.php?id=65. Acesso em: 16 nov. 2022.
FAO. 2021: Relatório da ONU destaca impactos da pandemia no aumento da fome no mundo, 17 jun. 2021. Disponível em: https://www.fao.org/brasil/noticias/detail-events/pt/c/1415747/. Acesso em: 20 nov. 2022.
GEWEHR, Bruna; COELHO-DE-SOUZA, Gabriela Peixoto. Gastronomia e alimentos da sociobiodiversidade: uma análise a partir da eticização da estética. Mangút: Conexões Gastronômicas. UFRJ, v. 2 n. 1, p. 113-130, jun. 2022.
GLOBOPLAY. Mestre do Sabor. Disponível em https://globoplay.globo.com/v/8179692/?s=0s. Acesso em: 27 set. 2022.
KINUPP, Valdely Ferreira. Plantas alimentícias não convencionais da região metropolitana de Porto Alegre. Tese (Doutorado em Fitotecnia) – UFRGS. Porto Alegre, 2007. Disponível em: https://lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/12870/000635324.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Acesso em: 20 nov. 2022.
KINUPP, Valdely Ferreira. Podcast: Prato de Ciência. Panc: Plantas Alimentícias Não Convencionais. FEA Unicamp. 2022. Disponível em: https://www.fea.unicamp.br/sites/fea/files/Descricao_Arroz_com_feijao-PANC-Valdely_Kinupp.pdf. Acesso em: 20 abr. 2023.
KINUPP, Valdely Ferreira; LORENZI, Harri. Plantas Alimentícias Não Convencionais (Panc) no Brasil. Guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. São Paulo: Instituto Plantarum de Estudos da Flora, 2014.
LAVINAS, Eleonora Leite Costa. A narrativa “espetacularizada” dos reality shows de gastronomia. Anais do XXXVIII Congresso Brasileiro de Ciências da Comunicação. Rio de Janeiro, 2015. p. 1-12.
MASTERCHEF BRASIL. MasterChef Profissionais. Temporada 1. YouTube. Disponível em https://www.youtube.com/watch?v=Hx6h8_d1Qts&list=PL7HLCnqzgei_qUv5wNDkGA5WNmHkNZtUW. Acesso em: 26 set. 2022.
MASTERCHEF BRASIL. ‘MasterChef Profissionais’. Temporada 3. Episódio 14. YouTube. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=W8P96n0hPWQ. Acesso em: 26 set. 2022.
MASTERCHEF BRASIL. ‘MasterChef Amadores’. Temporada 4. Episódio 10. YouTube. Disponível em https://www.youtube.com/watch?v=Lj_kXvTHlW8. Acesso em: 27 set. 2022.
MASTERCHEF BRASIL. ‘MasterChef Amadores’. Temporada 5. Episódios 5, 7, 19 e 21. YouTube. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=XU88HskFnTQ&list=PL7HLCnqzgei_jbpFSIlrOeDuvg1y5WXkn. Acesso em: 27 set. 2022.
MASTERCHEF BRASIL. ‘Momento MasterChef’. YouTube. Disponível em https://www.youtube.com/watch?v=e8ShAhn6pBI. Acesso em: 26 set. 2022.
NOGUEIRA, Marcos. Pancs: chefs precisam aprender a transformar mato em comida. Folha de S.Paulo. São Paulo, 29 ago. 2018. Caderno Comida, p. 3.
PADILHA, Ana Flávia. Análise bibliométrica da produção científica sobre plantas alimentícias não convencionais – Panc. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) – UTFPR. Pato Branco, Paraná, 2021.
PREVIATTI, Débora. A missão gastronômica francesa no Brasil dos anos 1970. Revista Brasileira de História. São Paulo, v. 41, n. 87, p. 331-355, 2021.
REDE PENSSAN. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. II Vigisan: Relatório final. São Paulo: Fundação Friedrich Ebert/ Rede Penssan, 2022.

Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Hully Pastorio Pereira, Kelly Yshida

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
- Authors retain the copyright and grant the journal the right to first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons License (CC BY 4.0) which allows the sharing of the work with recognition of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online (eg in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can generate productive changes, as well as increase impact and citation of the published work.
- Authors can make independent and additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (for example, include it in an institutional repository or publish it in a book) always showing that the work was published first in Revista IDeAS.