Social Control in the National School Food Policy: Perspectives and Challenges for the Effectiveness of Food Security

Authors

Keywords:

Segurança Alimentar e Nutricional, Participação Social, Políticas Públicas, Alimentação Escolar, Controle Social

Abstract

This article analyzes the performance, challenges and potential of school feeding counselors (CAE) working in 04 Pará municipalities in the Intermediate Geographical Regions of Belém and Santarém. Quali-quantitative descriptive cross-sectional study, based on document analysis of PNAE Monitoring Technical Reports in 2019. Data were obtained from semi-structured protocols and interviews with counselors. The variables were grouped into 05 indicators: Composition of the CAE, Documentary Organization, Inspection of Resources, Infrastructure of the CAE and Quality of the Menus. The results show that most CAEs are working according to the PNAE legislation, with better performances in the Quality of Menus and Inspection of Resources indicators. The difficulties reported refer to the CAE Infrastructure indicator. It is concluded that the participation of counselors in continuous training on the execution of the PNAE is important, as well as technical support from municipal management with the availability of the necessary infrastructure for the demands of the CAE.

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Author Biographies

  • Jucilene Magalhães Alves Sousa, Universidade Federal do Pará

    Mestre em Saúde na Amazônia. Universidade Federal do Pará, Faculdade de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar, Departamento de Nutrição, Av: Generalíssimo Deodoro, 01, Umarizal, Belém – Pará – Brasil, 66050-160, telefone: (91)983371857 - (91)991001923.   E-mail: jucilene_lie@hotmail.com (autor de correspondência). ORCID (https://orcid.org/0000-0003-1481-6353). LATTES: (http://lattes.cnpq.br/5112510062144981).

    Trabalhou na concepção, análise e interpretação de dados, redação do artigo e texto final.

  • Marcos Valério Santos da Silva, Universidade Federal do Pará

    Doutor em Ciências Farmacêuticas. Professor. Universidade Federal do Pará, Faculdade de Farmácia, Centro Universitário-Campos UFPA, Rua Augusto Corrêa, 01, Guamá, Belém – Pará – Brasil, 66075-110. E-mail: marcossilva@ufpa.br ORCID (https://orcid.org/0000-0002-7824-0042). LATTES:(http://lattes.cnpq.br/0379783635000306).

    Trabalhou na metodologia e revisão crítica

  • Andréa Das Graças Ferreira Frazão, Universidade Federal do Pará

    Doutora em Doenças Tropicais. Professora. Universidade Federal do Pará, Faculdade de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar, Departamento de Nutrição, Av.: Generalíssimo Deodoro, 01, Umarizal, Belém – Pará – Brasil, 66050-160. E-mail: deabrelaz@gmail.com ORCID (https://orcid.org/0000-0003-0746-9533). LATTES: (http://lattes.cnpq.br/5712188054153873).

    Trabalhou no desenho; aprovação da versão final do texto.

  • Ivanira Amaral Dias, Universidade Federal do Pará

    Doutora em Neurociências e Biologia Celular. Professora. Universidade Federal do Pará, Faculdade de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar, Departamento de Nutrição, Av.: Generalíssimo Deodoro, 01, Umarizal, Belém – Pará – Brasil, 66050-160. E-mail: ivanira@ufpa.br ORCID (https://orcid.org/0000-0003-1928-523X). LATTES: (http://lattes.cnpq.br/9277043318765721)

    Trabalhou na administração do Projeto e na metodologia

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Published

2023-06-22

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