School feeding and family farming in coast municipalities of Rio Grande do Sul

an analysis from nutritionists' perception

Authors

Keywords:

Social policy, Nutrition, Sustainable development, Schools meals, Agriculture

Abstract

This study aimed to analyze the perception and dialogue among nutritionists in relation to the purchase of products from family farmers for school meals in municipalities on the coast of the state of Rio Grande do Sul. This is a qualitative study carried out in six municipalities that included participation of nutritionists in charge of school meals. All nutritionists reported a positive perception regarding the Brazilian National School Feeding Program (PNAE - Programa Nacional de Alimentação Escolar) for both farmers and the municipality. Articulation often takes place through the Technical Assistance and Rural Extension Company, Education Office and Agriculture Office. Cited as a source of food of social origin and inclusion, PNAE also develops the local economy. The main difficulties faced were short workload to work in the municipality; agriculture not being characteristic on the coast; and lack of dialogue between all parties involved. Therefore, for PNAE to be effective, it is necessary collaboration of all actors involved, incentives and local support with active and permanent action.

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Author Biographies

  • Arlan Machado Germano, Universidade Federal de Santa Maria, Palmeira das Missões, Brasil

    Nutricionista graduado pela Universidade Federal de Santa Maria, campus Palmeira das Missões, Brasil.

  • Marilene Cassel Bueno, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brasil

    Nutricionista graduada pela Universidade Federal de Santa Maria (2017), mestre e doutoranda pelo Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Atua junto ao Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar (CECANE/UFRGS) no Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) e no curso de Planejamento de ações de Educação Alimentar e Nutricional (EAN).

  • Vanessa Ramos Kirsten, Universidade Federal de Santa Maria, Palmeira das Missões, Brasil

    Professora Adjunta Nível IV da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Docente do Departamento de Alimentos e Nutrição e do Programa de Pós-Graduação em Gerontologia da UFSM. Atualmente é Coordenadora Substituta do Curso de Nutrição da UFSM e Tutora do PET Saúde Interprofissionalidade (UFSM). Doutora pelo Programa de Pós-Graduação em Saúde da Criança e do Adolescente da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Mestre em Medicina e Ciências da Saúde pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Especialista em Alimentação e Nutrição na Atenção Básica pela Escola Nacional de Saúde Pública (ENSP/FIOCRUZ) e Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade do Vale do Rio do Sinos (UNISINOS). Graduou-se Nutricionista pelo Centro Universitário Franciscano (UNIFRA). Foi professora assistente dos Cursos de Nutrição da Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA) e da Universidade Franciscana (UFN). Atua principalmente na área: Saúde Coletiva e Políticas Públicas de Alimentação e Nutrição.

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Published

2020-08-13

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