Food in the book ‘Os Parceiros do Rio Bonito’

changes in caipira’s eating practices in the face of the urbanization

Authors

Keywords:

Antonio Candido, Food, Rural culture, Food practices

Abstract

The present contribution analysed the feed of the ‘capiras paulistas’ at the book “Os Parceiros do Rio Bonito” wrote by Antonio Candido in mid-1954. With authors from socio-anthropology and history of food, we studied the chapters that address the topic of food to comprehend the lifestyle of the ‘caipira paulista’ and their transformations This paper was organized into four sections: the first the author and the book were described, after the eating practices of the ‘caipira paulista’ in daily and at parties were analyzed. At end the transformations with the urbanization were emphasized. Certainly, the changes in the feeds of ‘caipiras’ were associated with the social and economic changes, which, as a result of progressive incorporations of the modern economy, affected the organicity of social life and caused ruptures in various aspects of the group’s life. Nowadays, this is characterized as a threat to their Sovereignty and Food Security.

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Author Biographies

  • Nichole Ramos da Silva, Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brasil

    Graduada em Nutrição pela Faculdade Arthur Sá Earp Neto (2018) e mestranda do Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde da Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ), área de concentração em Ciências Sociais e Humanas em Alimentação. É membro do Núcleo de Estudos em Alimentação e Cultura (NECTAR) da UERJ e integra o Grupo de Estudos e Pesquisa em Alimentação, Consumo e Cultura (GEPAC) vinculado à Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) e à Universidade Federal de Pelotas (UFpel). Foi conselheira do Conselho Municipal de Segurança Alimentar e Nutricional de Petrópolis, RJ de 2016 a 2019, tendo ocupado a presidência de dezembro de 2018 a março de 2019, quando teve que deixar o posto por mudança de estado. Se interessa pelos temas que envolvem o rural e as diferentes formas de ruralidades, em especial, os estudos sobre práticas alimentares. Busca, através de sua trajetória acadêmica e profissional, aproximar a nutrição da agricultura.

  • Fabiana Bom Kraemer, Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brasil

    Nutricionista, Doutora em Alimentação, Nutrição e Saúde pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro, UERJ (2014) modalidade sanduíche na Universitat Rovira i Virgili, Espanha. Professora adjunto, regime de dedicação exclusiva, da UERJ, docente e coordenadora acadêmica do Programa de Pós-graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde da UERJ, pesquisadora no Núcleo de Estudos sobre Cultura e Alimentação (NECTAR/UERJ).

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Published

2020-05-31

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