Food in the book ‘Os Parceiros do Rio Bonito’
changes in caipira’s eating practices in the face of the urbanization
Keywords:
Antonio Candido, Food, Rural culture, Food practicesAbstract
The present contribution analysed the feed of the ‘capiras paulistas’ at the book “Os Parceiros do Rio Bonito” wrote by Antonio Candido in mid-1954. With authors from socio-anthropology and history of food, we studied the chapters that address the topic of food to comprehend the lifestyle of the ‘caipira paulista’ and their transformations This paper was organized into four sections: the first the author and the book were described, after the eating practices of the ‘caipira paulista’ in daily and at parties were analyzed. At end the transformations with the urbanization were emphasized. Certainly, the changes in the feeds of ‘caipiras’ were associated with the social and economic changes, which, as a result of progressive incorporations of the modern economy, affected the organicity of social life and caused ruptures in various aspects of the group’s life. Nowadays, this is characterized as a threat to their Sovereignty and Food Security.
Downloads
References
ABDALLA, Mônica Chaves. Comida e gênero: as relações e suas tramas. In: XVIII Encontro Regional da Associação Nacional de História, Ouro Preto, 2012. Dimensões do poder na história, Ouro Preto, Associação Nacional de História, Seção Minas Gerais. Disponível em: <http://www.encontro2012.mg.anpuh.org/resources/anais/24/1340673372_ARQUIVO_ANPUHMG2012.pdf>. Acesso em: 18 mar. 2020.
BARBOSA, Lívia. Feijão com arroz e arroz com feijão: o Brasil no prato dos brasileiros. Horizontes Antropológicos, Porto Alegre, v.13, n. 28, p. 87-116, Jul/Dez. 2007. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-71832007000200005>. Acesso em: 18 mar. 2020.
BÓGUS, Lucia Maria Machado; VÉRAS, Maura Pardini Bicudo. 2000. A reorganização metropolitana de São Paulo: espaços sociais no contexto da globalização. Cadernos Metrópole, n. 03, p 81-98, 2000. Disponível em: <https://revistas.pucsp.br/metropole/article/view/9329/6924>. Acesso em: 18 mar. 2020.
BOURDIEU, Pierre. A distinção. São Paulo, Edusp, 2007, 560 p.
BOUTAUD, Jean Jaques. Comensalidade. Compartilhar a mesa In: MONTANDON, Alain. (Org.), O livro da hospitalidade. São Paulo: Senac, 2011.
BRANDÃO, Carlos Rodrigues. Os caipiras de São Paulo. São Paulo: Brasiliense, 1983, 92 p.
BRANDÃO, Carlos Rodrigues. Plantar, colher, comer: um estudo sobre o campesinato goiano. Rio de Janeiro, Graal, 1981, 181 p.
CANESQUI, Ana Maria. Mudanças e permanências da prática alimentar cotidiana de famílias de trabalhadores. In: CANESQUI, Ana Maria; GARCIA, Rosa Wanda (Orgs.). Antropologia e nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz, 2005, 129-146 p.
CANDIDO, Antonio. Os parceiros do Rio Bonito: estudo sobre o caipira paulista e a transformação dos seus meios de vida. 12. ed. São Paulo: Edusp, 2017, 334 p.
CASTRO, Josué. Geografia da fome: o dilema brasileiro: pão ou aço. 11. ed., São Paulo: Brasiliense, 1969, 334 p.
CARNEIRO, Henrique. Comida e sociedade: uma história da alimentação. 7.ed. Rio de Janeiro: Elsevier Brasil, 2003, 148 p.
CONTRERAS, Jesus; GRACIA, Mabel. Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz, 2011, 493 p.
DÓRIA, Carlos Alberto; BASTOS, Marcelo Corrêa. A culinária caipira da Paulistânia: A história e as receitas de um modo antigo de comer. São Paulo: Três Estrelas, 2018, 367 p.
FISCHLER, Claude. El (h) omnívoro: El gusto, la cocina y el cuerpo. Barcelona: Anagrama, 1995, 416 p.
FREYRE, Gilberto. Casa grande & senzala: formação da família brasileira sob o regime da economia patriarcal. 48. ed. São Paulo: Global, 2003.
GIMENES, Max Luiz. Entre parceiros e companheiros: por uma releitura política de Os parceiros do Rio Bonito, de Antonio Candido. Revista do Instituto de Estudos Brasileiros, n. 69, p. 418-425, abr. 2018. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/rieb/n69/2316-901X-rieb-69-00418.pdf>. Acesso em: 18 mar. 2020.
HOLANDA, Sérgio Buarque de. Raízes do Brasil. 12. ed. Rio de Janeiro: José Olympio, 1978 [1936].
JACKSON, Luiz Carlos. A tradição esquecida: Os parceiros do Rio Bonito e a sociologia de Antonio Candido. Belo Horizonte: Editora UFMG, 2002, 324 p.
JOMORI, Manuela Mika; PROENÇA, Rossana Pacheco Costa; CALVO, Maria Cristina Marino. Determinantes de escolha alimentar. Rev. Nutr., v. 21, n. 1, p. 63-73, 2008.
LOHN, Reinaldo Lindolfo. Antônio Cândido e os parceiros: para além do dualismo. Esboços: histórias em contextos globais, Florianópolis, v. 13, n. 15, p. 25-44. 2006. Disponível em: <https://periodicos.ufsc.br/index.php/esbocos/article/view/233>. Acesso em: 18 mar. 2020.
MENASCHE, Renata; ABDALA, Mônica. Apresentação-Comida e Gênero: repensando teorias e práticas. Caderno Espaço Feminino, v. 19, n. 01, p. 7-13. 2008.
PASSIANI, Enio. Como nascem os clássicos. Revista Brasileira de Ciências Sociais, São Paulo, v. 17, n. 50, p. 174-176, out. 2002. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-69092002000300014>. Acesso em: 18 mar. 2020.
PEIRANO, Mariza. O pluralismo hoje: sobre a atualidade de Antonio Candido (1918-2017). In: Anuário Antropológico [On-line], II, v. 42, p. 385-393. 2018. Disponível em: <https://journals.openedition.org/aa/2511>. Acesso em: 18 mar. 2020.
PEREIRA, Márcio Araújo; SOUZA, Marcelino; SCHNEIDER, Sérgio. Meios de vida e livelihoods: aproximações e diferenças conceituais. Revista IDeAS, Rio de Janeiro, v. 4, n. 1, p. 203-24, jun./jul. 2010. Disponível em: <http://www.ufrgs.br/pgdr/publicacoes/producaotextual/sergio-schneider/pereira-marcio-de-araujo-souza-marcelino-e-schneider-sergio-meios-de-vida-e-livelihoods-aproximacoes-e-diferencas-conceituais-revista-ideas-v-4-n-1-p-203-224-jun-jul-2010>. Acesso em: 18 mar. 2020.
PONTES, Heloisa. Entrevista com Antonio Candido. Revista Brasileira de Ciências Sociais, v. 16, n. 47, p. 5-30. 2001. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0102-69092001000300001&script=sci_abstract&tlng=pt> Acesso em: 18 mar. 2020.
PRADO JR., Caio. Formação do Brasil contemporâneo. São Paulo: Brasiliense, 2000.
RAMOS, Mariana. Oliveira. A ‘comida da roça’ ontem e hoje: um estudo etnográfico dos saberes e práticas alimentares de agricultores de Maquiné (RS). 2007. 177f. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Rural) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2007.
RAU, Renata. Modos de comer, modos de viver: um olhar sobre o Programa Nacional de Alimentação Escolar e suas interfaces com a cultura e o desenvolvimento local a partir de famílias rurais pomeranas de São Lourenço do Sul. 2016. 196f. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Rural) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul Porto Alegre, 2016.
RIBEIRO, Cilene da Silva Gomes; CORÇÃO, Mariana. O consumo da carne no Brasil: entre valores sócios culturais e nutricionais. Demetra: alimentação, nutrição & saúde, Rio de Janeiro, v. 8, n. 3, p. 425-438. 2013. Disponível em: <https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/6608>. Acesso em: 18 mar. 2020.
SILVA, Nichole Ramos da; Oliveira, Aline Gaudard e Silva de. Práticas alimentares de agricultores familiares no município de Petrópolis-RJ. Demetra: alimentação, nutrição & saúde, Rio de Janeiro, v. 13, n. 4, p. 925-936. 2018. Disponível em: <https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/34989>. Acesso em: 18 mar. 2020.
WANDERLEY, Maria. Nazareth Baudel. Agricultura familiar e campesinato: rupturas e continuidade. Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, n. 21, p. 42-61, out. 2003. Disponível em: <https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/238>. Acesso em: 18 mar. 2020.
WOORTMANN, Ellen. Fensterseifer; WOORTMANN, Klass. O trabalho da terra: a lógica e a simbólica da lavoura camponesa. Brasília: Editora Unb, 1997, 192 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
- Authors retain the copyright and grant the journal the right to first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons License (CC BY 4.0) which allows the sharing of the work with recognition of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online (eg in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can generate productive changes, as well as increase impact and citation of the published work.
- Authors can make independent and additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (for example, include it in an institutional repository or publish it in a book) always showing that the work was published first in Revista IDeAS.